Liten logga    Textlogga    Liten logga

 

Startsidan

Aktiviteter

Stadgar

Bygd & Byalag

Kontakt

Foton

E-post

Uppgränna är en by och en bygd med anor från forntiden där det hänt en hel del. En översiktlig historik ges här till höger. Av betydligt modernare snitt är de båda byalagen, Uppgränna Samfällighetsförening och Byalaget och dessa har också var sitt avsnitt som är väl värda att läsa.

Byalaget har tagit fram en foder i samband med projektet Riket i Riket, ett Leadersamarbete med vandringar och berättelser i och kring byn. Här finns en också karta över intressanta platser i byn. Ladda ner den här:

Nu kan du också se hur byn såg ut 1840 på den karta som upprättades inför det laga skiftet på 1840-talet. Byalaget äger en papperskopia av originalet och den är mycket vacker. Observera vilken enorm mängd hus det låg i byklungan!

Klicka här för en större bild med rätt låg kvalitet (ca 1,3 Mb)
och här för en bild i originalstorlek med god kvalitet (Stor, ca 11 Mb)


Bäst kan du antagligen se kartan om du laddar hem den stora kartan och använder ett bildprogram. Högerklicka och välj "Spara mål som..." eller motsvarande, beroende på din webbläsare.
Här är en detalj ur kartan över området runt vägskälet med dagens vägar inlagda med röd färg och dagens huskroppar med ljusgrå färg.

 

Uppgränna by

Uppgränna Samfällighetsförening

Uppgränna Byalag

Byaträffen

Byagården

| E-post: info@uppgrenna.com | Webbansvarig | Uppdaterad 2013-07-07 |