Liten logga    Textlogga    Liten logga

 

Startsidan

Aktiviteter

Stadgar

Bygd & Byalag

Kontakt

Foton

E-post

2009-12-21
Mer/bättre info från kafferepet
Nu finns ett fylligt referat från kafferepet med fler bilder
2009-12-14
En sån dag!
Aktiviteterna i Byalagets regi är slut för i år, men vi återkommer redan i januari med julgransplundring. Avslutningen utgjordes som det plägar av ett kanonfint luciatåg unde Christinas ledning och till musik av Magnus, Björn och Marion. Det fikades och rullades lotter i regnbågens alla färger. I år var det Arne som hade äran att peka på folk med den magiska auktionsklubban.
2009-12-14
Ett äkta Smålandsskånskt kakgille
Den 21 november gästades vi av journalisten Jea Jonsson, från Ystad. Hon har skrivit en bok om 'kafferepet på Österlen' och berättade livfullt om traditioner och annat runt kafferep och kakkultur. Byalagets egen bakgrupp hade presterat en fantastisk kakbuffé som dukades upp och intogs under kvällen. Många passade också på att köpa med sig en påse kakor eller två, att njuta av senare.
2009-12-08
Årets Lucia
Nu på fredag är det en av årets högtidsstunder. Då visar bygdens ungdom sina talanger i vår uppskattade Luciatablå. Prick klockan 18.00 tar tåget första tonen, missa inte den! Efteråt är det naturligtvis auktion med lotterier och kaffeservering. Väl mött i Byagården!     Och du, 18.00 var det.
2009-11-29
Julgranen är på plats!
Granen är traditionsenligt på plats till den första söndagen i advent. Huggning och hämtning går numer väldigt smidigt, men ljusisättningen är fortfarande i högsta grad en manuell uppgift. Nu får vi alla hålla tummarna att den inte ska blåsa av i år... Om ni inte passerar Uppgränna förrän efter tjugondedag knut, finns här en uppsättning bilder på granens uppsättning.
2009-11-15
Lucia
Nu övar vi inför Luciatåget i Byagården den 11 december kl. 18.00

Övning 1: tor 19 nov. 17.00
Övning 2: ons 25 nov. 17.00
Övning 3: lör 28 nov. 10.00
Övning 4: ons 9 dec. 17.00
Genrep: fre 11 dec. 17.00

Alla är välkomna! Eftersom vi bara övar fyra gånger är det viktigt att försöka komma alla tillfällen. On någon vill spela instrument, sjunga något särskilt eller har andra frågor, ring Christina tfn 210 96.
2009-11-14
OBS! Fel i JP
Kafferepet är inte denna veckan, som Jönköpingsposten felaktigt skriver. Det är som tidigare aviserat den 21/11 och inget annat!. Väl mött då. Kl. 15 startar det.
2009-10-24
Kafferep i november
Psst! Du missar väl inte nästa evenemang, kafferepet med kakprat den 21 november. Läs mer under knappen i högerspalten eller här:
2009-10-23
Vem bor var?
De sjuttio som deltog under bildkvällen den 15/10 vet.
Under kvällens gång visade nämligen Birgitta och Anna med benägen hjälp från Lars Sundell gamla och/eller nya bilder på flertalet av bostadshusen i Uppgränna, med upplysningar om vilka som huserar där. Flera bybor hade också bidragit med foton och beskrivningar över olika gårdar och hus i bygden och Rune och Gun-Britt Palm visade sina klippböcker som daterar sig nästan trettio år tillbaka. Efter ett rejält fika visades en film av Torsten i Bohult där "Sven Gottfrid" gavs fritt spelrum att berätta hur mycket päron och ost han och far hanses hade sålt. För att citera Sven: "Fyra ton päron, det var mycket, då."
Här finns också några bilder.
2009-10-01
Möte om blivande cykelväg
Den 30 september hade Byalaget bjudit in representanter från kommunen och Vägverket (och naturligtvis alla oss intresserade i bygden) till ett möte för att förutsättningslöst reda ut möjligheterna att få en cykelväg till stånd mellan Uppgränna och Gränna. Mötet var konstruktivt och ledde fram till att en grusad sommarcykelväg är mest sannolik eftersom den blir knappt hälften så dyr som en asfalterad, bl.a. för att eventuella arkeologiskt intressanta lämningar inte behöver rubbas.

Vägverket och kommunen sade sig villiga att skjuta till var sin tredjedel av kostnaden och den sista delen hoppas vi att EU:s program för landsbygdsutveckling kan finansiera. Kommunen lovade sammankalla till kommande möten om detta.

2009-09-25
Teater i Byagården
I söndags var det dags för en kulturhändelse i byn. Det var Smålands Musik och Teater som gästade oss med Teater Balans - När dröm blir verklighet. Med liten men fantasifull rekvisita och två bra skådespelare som spelade flera roller kan man komma långt. Teatern handlade om tre människor i jobbet och på fritiden. Det var en VD, ett sjukvårdsbiträde och en högstadielärare. Grännas egen teaterdrottning, Rut Cartéus var med i publiken och överlämnade Grännaknäcke till skådespelarna efter föreställningen och alla gick sedan ner och fikade i nedre salen.
2009-09-15
HÖSTENS VIKTIGASTE MÖTE (Gång- och cykelvägen)

Möte i Byagården onsdagen den 30 september kl. 17.30. För alla oss som vill ha en säker gång- och cykelväg mellan Uppgränna och Gränna, antingen för att kunna gå/cykla på eller för oss bilister som helst inte vill köra över oskyddade trafikanter i Vretaallén.

Birgitta Norling cyklar tillsammans med Ann-Mari Nilsson, kommunalråd och Anders Samuelsson, Ordf. i Stadsbyggnadsnämnden från Norrtull kl. 17. Medverkar gör även Thomas Lindén Samhällsplanerare, Vägverket och Lars Lundberg, Trafiksäkerhetsingenjör, Vägverket. Mötet börjar 17.30 i Byagården. Kaffeservering.

Vi behöver visa att det finns många som vill ha denna cykelväg, så kom och visa ditt intresse!

2009-08-28
Höstaktiviteter

Framöver händer det mycket saker i byalaget. Du som är medlem kommer att få information om dem i brevlådan, men de presenteras även här. För att få mer information om respektive aktivitet kan du klicka på knapparna i högerspalten! För att få plats med allt har den planerade ettårsfesten i oktober ersatts med andra evenemang andra dagar.

Närmast i tiden ligger en teaterföreställning den 27 sep "När dröm blir verklighet". Förköp på Tygbiten. Därefter kommer en bildvisningskväll den 15 oktober. Vi visar gärna just dina bilder på folk och företeelser i bygden.

Är du sugen på att röra dig lite och göra lite nytta ges chansen dels på lördag den 5/9 kl. 09 då vi ska förbättra Brahehusstigen (samling vid Toragården), dels varje tisdagkväll kl. 18 då Byagården förbättras.

Ni är hjärtligt välkomna alla dessa tillfällen!

2009-08-27
Kvällsfika den 1/9
På tisdag den 1/9 kl. 19.00 är du välkommen på en kvällsfika i Byagården. Vi bjuder på kaffe med dopp och informerar om sommarens och höstens aktiviteter.
2009-08-01
Sommarauktion i sommarväder

Den förste augusti hölls byalagets inlämningsauktion på Byaträffen. Härligt väder och mycket folk gjorde det till en bra dag. Rätt många hade ställt upp marknadsbord och stora och små saker bytte ägare vid dessa eller genom auktion. Byalagets insats var, förutom själva anordnandet, att sälja lotter, kaffe och korv. I år hade vi även smort chokladhjulet, som snurrade på rätt bra.

2009-07-16
Välkommen till Uppgränna Byalags Sommarauktion och Bymarknad!

Plats: Byaträffen den 1 augusti. Visningen och marknaden börjar kl. 10.00 Auktionen startar kl. 12.00

Förutom ca 150 auktionsutrop finns ett flertal tillverkare/säljare av närproducerade livsmedel och andra produkter. Dessutom finns loppisbord samt korv- och kaffeservering.

För mer information: klicka här, ring 070-7474158 eller skicka e-post till Byauktion@uppgrenna.com

2009-07-13 Poppis loppis!
Loppishelgen i Bygården blev en uppskattad och välbesökt tillställning! Arrangemanget var en ny aktivitet i förenings regi och det var svårt att i förhand uppskatta hur många som skulle komma. Tolv säljare hade allehanda föremål att erbjuda de flera hundra besökande, som strömmade in genom dörrarna i jakt efter det perfekta fyndet eller bara för att småprata och dricka kaffe med våffla. Kanske blir detta en återkommande aktivitet?
2009-06-20 Årets midsommarfirande förlöpte väl
Det gläder oss i byalaget att så många väljer att fira en stund av midsommaren med oss! Vi kunde njuta av ett mestadels helt godkänt väder, med sol och bara lite, lite regn. Stången kom upp efter lite mackel och reparation. Kika gärna på bilderna får ni se hur glada alla människor var som dansade till byakapellets toner. 
2009-06-10 Loppishelg i Byagården 11 och 12 juli

Den 11 och 12 juli är det dags för loppishelg i Byagården mellan kl 10-15. Det är en ny aktivitet i föreningens regi. Då kommer flera personer hyra bord och sälja allehanda föremål; allt ifrån glas och porslin till barnkläder.

I köket kommer det att vara servering under båda dagarna, med försäljning av hembakat fika m.m.

Vill du vara med och sälja? Det finns fortfarande några bord lediga. Det kostar 150 kr/bord/helg. Vill du hyra endast en dag kostar det 100kr/bord. Vid bokning eller för mer info ring Anna; 0390 - 210 75 eller 0768-795 881.

Välkomna att fynda och fika!
2009-06-10 Midsommarfirandet på Byaträffen
I strålande sol (får vi hoppas) kommer firandet av midsommarafton att gå av stapeln på Byaträffen i Uppgränna klockan 16.00. Stången smyckas på förmiddagen kl. 10. Ta chansen att hjälpa till med det, samtidigt som du umgås lite med grannar och vänner. Du är varmt välkommen både till för- och eftermiddag!.
Se inbjudan! 
2009-06-02 Tiden flyger

Oj vad tiden går. Sedan senaste uppdateringen har vi i byn kunnat gå på gökotta vid Skogstorp i strålande majväder, njuta av både sol och värme, men också huttrat några dagar i betydligt svalare klimat. Nästa stora evenemang i byn är midsommarfirandet. Det äger naturligtvis rum på Byaträffen, midsommarafton klockan 16.00. Hjärtligt välkomna alla hågade och hugade!
2009-04-30  Storstädning i Byagården!

Du missar väl inte att Byagården ska vårstädas nu lördagen den 2/5. Kl. 9 sätter det hela igång. Många händer gör att det går fort och geschwinnt, så ta med dig bägge händerna och kom!

Uppdatering! Storstädning blev det och ett antal flitiga händer putsade och gnodde, så vår Byagård glänser från golvbrunnen i köket till taket i lekrummet. Det finns ett fåtal bilder på några av dessa uppskattade frivilliga.
PS. Har någon mer en bra bild: Gör som Birgitta N och hör av dig till Arne, så kan de också komma med!

2009-04-18   Röjning av Brahehusstigen

Byalaget har åtagit sig röjning och skötsel av stigen från Toragården till Brahehus genom det nybildade reservatet i branten. En vacker lördag samlades en skara arbetssugna medlemmar för att förbättra stigen. Dels genom markarbeten för att leda bort vatten från stigen och göra den torrare, dels genom framkomlighets- och utsiktsröjning.

Resultatet är väl värt ett studiebesök! Motion fås på köpet. Av bilderna kan det se ut som om det vilades mest, men fotografen hann bara ta fram kameran vid just de tillfällena...
Stort tack till alla som hjälpte till!

2009-03-14 Matlagning för "Novisen vid spisen" - en succé!!!

Söndagen den 29/3 anordnades en matdag i Byagården, för noviser i köket. Nio herrar visade intresse och deltog i den Leadersponsorerade kursen. För ledarskapet stod Birgitta och Erik Norling, som är allt annat än noviser i sådana här sammanhang.

Ett trettiotal personer bjöds in till denna festkväll; deltagarnas respektive, personer som arbetat i tisdagsgruppen samt damerna från bakgruppen. Alla inbjudna bjöds på en trerättersmeny.

  • Kavring toppad med currysill
  • Ugnsstekt fläskfilé, tre olika potatisalternativ, tre såser, kokta morötter, grekisk sallad och dressing
  • Paj på Uppgrännablåbär med vaniljsås och kaffe.

Herrarna i matlaget fick mycket beröm, alla inbjuda var väldigt imponerade av deras insats, och de flesta av damerna hoppades att intresset som männen visat i köket skulle hålla i sig! Även Birgitta och Eriks insatser uppmärksammades; de hade verkligen lyckats med sitt uppdrag! Ett tack också till Lasse Sundell, som fotade hela tillställningen!

2009-03-14
Att göra
Förutom de aktiviteter som förtecknas i aktivitetskalendern kommer följande att hända under våren. Mest är det olika uppgifter vi behöver DIN hjälp att utföra, så se detta som en utmärkt möjlighet att välja en uppgift som du vill hjälpa ditt byalag med:

6/4 kl. 18:00 Vägstädning
18/4 kl. 09:00 Iordningsställande av Brahehusstigen. Samling vid Toragården.
2/5 kl. 09:00 Storstädning av byagården
2009-03-14
Fredagskväll i Byagården
Åter samlades en feststämd skara uppgrännabor till en trevlig kväll i byagården med ett musikanknutet korsordslösande som huvudattraktion, även om vi anade (och fann) att det också skulle bjudas ett delikat fika under kvällen. Rolf hade knåpat ihop en ordfläta som innehöll allt från Nils Ferlin till AC/DC, med vågrätt 19 (the Carter Family) som svåraste moment. I den efterföljande introtävlingen visade sig familjen Johansson på Runhäll helt suveräna. Tack till alla inblandade, både Rolf och "köket"!
2009-03-02
Fredagskväll i Byagården den 13 mars
Nu är det dags igen för en ny omgång av den traditionella musiktävlingen, som såg dagens ljus första gången i november. Då samlades ett antal hugade bybor med vässade öron och pennor för att vinna heder och ära och en del priser. Missa inte chansen att tvåla till grannarna, eller varför inte samarbeta med dem för att klå klåparna från andra änden av byn? Fika är utlovat.
Mer info finns här! Liten LP-skiva
2009-02-01
Stämman har sagt sitt
Uppgränna byalag har hållit sin årliga byastämma, som avlöpte utan några stora överraskningar. Marianne Algeskär efterträdde Ester Fredin som ersättare i byarådet och Gunnel Rosenquist ersätter avgående valberedaren Kent Eskehed. Den nyinrättade posten som revisorssuppleant besattes av Maria Ohlén Lago. Håkan Grennvall, som nu överlämnar byskattmästarposten till Arne Andersson, kunde redovisa en stark föreningsekonomi, vilket även revisorerna noterade.

Sen fick vi fika med ostkaka. Sen minns jag inget mer.

Nytt Byaråd
Nya stadgar
Ny aktivitetsllista (kan komma att kompletteras/förändras)

2009-01-26
Välkomna på byastämma!
På söndag den 1 februari kl. 16 är det dags för Uppgränna byalags årsmöte, Byastämman. Missa inte att chansen att påverka hur byalaget ska skötas under året som kommer! Förutom sedvanliga stämmoförhandlingar serveras kaffe och ostkaka.

Vi ses där!
//Byarådet

2009-01-19
Tag nya tag!
Visst har du någon gång slagit i en spik, dragit ett penseldrag, skruvat på en skruv eller hejat på andra som arbetar? Upprepa det, kom till Byagården på tisdagar vid 18-tiden och var med när det händer liknande saker!

Vårens arbete med renovering av Byagården börjar nu, varje tisdag från den 20 januari. Kom då! Kom ibland! Kom sällan! Kom varje tisdag! Kom med eller utan verktyg! Kom som du är. Alla som kommer är välkomna!

2009-01-14
Och Knut kom och gick...
och det gjorde nästan sjuttio sockenbor och utbor också. De kom, dansade, fikade och såg mest ut att ha riktigt trevligt. Inte ens det okokta kaffet tycktes ta ner stämningen. Runt granen var det bättre drag än på länge och orkestern var i vanlig ordning entusiastiskt hängivna sin uppgift på en alldeles lagom nivå. Tomten dök upp som en av de mest väntade överraskningarna hittills i år, klassiskt(?) utrustad med rosa solglasögon och ett rejält skägg.

Missa inte bilderna
2009-01-07
Snart är glada julen slut, slut, slut
På tisdag dansar vi den ut, ut, ut...

Tisdagen den 13 januari kl. 18.00 startar utdansningen av årets julgran i byagården. Alla är välkomna, särskilt ni som vill leka små grodorna runt granen! Kaffe serveras och från de djupa skogarna har vi hört att självaste tomtefar tänker sig att besöka oss.

2009-01-07
Snart är glada julen slut, slut, slut
På tisdag dansar vi den ut, ut, ut...

Tisdagen den 13 januari kl. 18.00 startar utdansningen av årets julgran i byagården. Alla är välkomna, särskilt ni som vill leka små grodorna runt granen! Kaffe serveras och från de djupa skogarna har vi hört att självaste tomtefar tänker sig att besöka oss.


Gammalt

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

| E-post: info@uppgrenna.com | Webbansvarig | Uppdaterad 2012-04-09 |