Liten logga    Textlogga    Liten logga

 

Startsidan

Aktiviteter

Stadgar

Bygd & Byalag

Kontakt

Foton

E-post

2019-10-21 Missa inte luciafesten!

Vi har fått flytta fram luciafesten en vecka och lägga den på fredagkvällen. Det som gäller är alltså

Fredagen den 6 december kl 18.00

Resten av höstens/förvinterns program ser ni nedan. Näst i tur är en trevlig Halloweenfest, redan nu på fredag.
2019-09-04 En höst fylld med spännande aktiviteter!

SEPTEMBER:
08 Bingo kl. 15.00
21 Bytardag kl. 10.00-12.00

OKTOBER:
06 Gör egen ostkaka kl. 18.00
12 Vinprovning kl. 18.00 Anmälan!
25 Halloweenfest för barn kl. 16.00

NOVEMBER:
15 Musikquiz kl. 18.30
30 Julmarknad kl. 14.00-17.00

DECEMBER:
6 Lucia och auktion med servering av hembakat kl. 18.00

Välkommen!

Vill du framföra önskemål eller kommentar ser du adressuppgifter under Kontakter.
Byarådet sammanträder 1:a måndagen i varje månad.
2019-05-05 Konstveckan närmar sig

Byalagets stora evenemang Konst åt Alla ska snart genomföras 21 - 26 maj. Förberedelserna är i full gång. 20 konstnärer från Jönköpings län ställer ut.

Programmet och mycket annan information ligger här vid sidan.

Under alla tider för Öppet hus finns det fika och på fredags- och lördagskvällen har vi grillar igång.

2019-04-14 Vad händer i vår?

Idag är det byavandring (se mer nedan). Verksamhetsåret 2019 har tagit en rivstart. Arrangemanget Visor, gamla schlagers och läsarsånger var välbesökt och populärt.

Uppgränna Byalag var utsedda att fungera värdar för Jönköpingsdistriktet av Bygdegårdarnas Riksförbunds årsstämma, som hölls första söndagen i april. Många lovord uttalades om de funktionella och lagom stora lokaler som vi i byalaget äger och förvaltar. Det känns roligt med tanke på att många bygdegårdar var representerade. Förplägnaden var uppskattad och framför allt musikunderhållningen som en trio med Erik Moreau i spetsen höll i.

Full aktivitet rådde på annat sätt den 30 mars då byalaget kallat samman för yttre och inre fastighetsvård. Vägrenarna i byn städades från skräp samtidigt. En anslagstavla som kommun köpt in ska ersätta den uttjänta i vägskälet. Ännu ligger den paketerad men när den kommer upp blir det en tillgång och en ansiktslyftning.

"Bakom kulisserna" råder febril aktivitet med möten i olika konstellationer inför den kommande utställningsveckan i maj, Konst åt Alla. Klicka på länken och ta del av programmet! Mycket kommer att hända!

Loppmarknad är också på gång. Den förläggs till vackra Byaträffen första dagen i juni.

Den 14 april blir det en byavandring, med start vi Byagården för parkering. Vi samåker därefter till Ängsholm och börjar där. Nästa anhalt blir vid Mattsagården. Med andra ord; det blir inga långa fotvandringar även om rubriken antyder det. Vi avslutar där vi börjar, vid Byagården där man kan köpa sin eftermiddagsfika och har lite eftersnack.

2019-01-21 Höjdpunkter 2019

Då går vi in i ett nytt kalenderår, 2019. Byalagets arbetsår börjar med byastämma den 24 februari.

Vi har ett digert program att erbjuda för året och vårens höjdpunkt är Konst åt Alla 20 maj – 26 maj. Programmet för den veckan finns här

Glöm inte att Uppgränna Byagård är väldigt lämplig som samlingslokal för fester, möten och föreläsningar!

2018-09-05 Programändringar

Bytardagen för barnkläder och andra barngrejer är flyttad till söndagen den 23 september kl. 10-12.

Vår bingoaktivitet var mycket uppskattad och därför ordnar vi en sådan till den 28 oktober kl. 15

Ni är lika välkomna som vanligt!

2018-08-15 Sensommar

Ingen kunde väl ana vilken varm sommar vi skulle få uppleva. Nu har vi facit; varm och torr har den varit, med härliga morgnar och dito kvällar. Det dröjer nog tills vi får uppleva så många underbara kvällshimlar igen. När detta skrivs är sommaren åter som svensk sådan brukar vara.

Skolan börjar, så gör också "terminen" för Uppgränna Byalag. Upptakt kan man kalla den Bingoeftermiddag vi bjöd in till den 12 augusti - så trevligt, så uppskattat!

Den 28 augusti kommer en representant för Bygdegårdarnas Riksförbund för att tillsammans med några från Byarådet och två representanter för kommunen, samt en eller två representanter från Vuxenskolan för att planera en veckas projekt Konst för alla, en vecka i slutet av maj månad. Att vår Byagård fick utmärkelsen Årets Bygdegård 2018 i Jönköpings distrikt av Bygdegårdarnas Riksförbund (BR), har gett eko, liksom att vi fick ett fint bidrag från Boverket för att handikappanpassa våra lokaler. Vi har haft en artikel publicerad i Bygdegårdarna nr 3, det rikstäckande organet för BR, om vår Byagård och verksamhet. Dessutom har distriktet bestämt att lägga sin årsstämma första söndagen i april, hos oss. Uppgränna "finns på kartan"!

Vad är då Konst för alla? Enkelt uttryckt är det en utställning av etablerade konstnärer från kommunen som så småningom kommer att få sin konst inköpt och spridd av BR för att sedan glädja människor i hela landet, spridd genom de 1425 bygdegårdsföreningarna i Sverige, varav vi är en. Varje år utses en bygdegård som värd. Där visas en mängd konstverk i form av målningar, skulptur i olika material, kanske vävnader. Bygdegårdar som önskar kan få konst på deposition under obegränsad tid. Det möjliggör en prydnad som annars bygdegården inte skulle haft råd att skaffa till sin lokal. Staten har avsatt pengar för detta projekt. Uppgränna Byaråd återkommer med fakta kring projektet och exakt datum för genomförandet. Det kommer inte att gå "osett" förbi, det lovar vi. Är någon intresserad att medverka i planeringen så hör av er till Inger före 28/8.

I övrigt kommer vi att ordna en bytardag av kläder, leksaker mm som hör de första barnaåren till, den 22 september. Kontaktperson som svarar på alla frågor kring denna miljösparande aktivitet är Mari tel. 070-211 51 86.

6 oktober inbjuder vi till Ölprovning. Till denna krävs anmälan. Gör det genom att maila byfogde@uppgrenna.com Ämne: anmälan ölprovning. Skriv namn på dem som kommer, samt underteckna med anmälarens namn, före den 28 september. Begränsat antal platser.

23 november ordnas Musikquiz och After Work, kl. 18.00. Mat och dryck kommer att serveras.

1 december blir det julgransresning kl. 9.00. Julmarknaden börjar samma dag kl. 15.00 - 17.00. Varor och lotterier säljs. Fika med hembakat serveras inomhus.

15 december kl. 16.00 blir det traditionsenligt Luciafirande, med efterföljande auktion och lotterier. Fika.

13 januari 2019 kl. 16.00 genomför vi Knutsdans med Tomtebesök - äldre och yngre fikar gemensamt.

24 februari 2019 kl 16.00 Byastämma i Byagården.

Glöm inte att Byagården är perfekt som lokal för firande av bröllop, födelsedagar, släktträffar eller för att bjuda in till stämningsfulla minnesstunder. Byalagsmedlemmar som betalat avgiften under ett år, hyr mycket billigt.

Välkomna in i gemenskapen!

Uppgränna Byaråd

2018-06-06 Sommaraktiviteter

Sommar har vi haft i flera veckor även om den enligt kalendern inte borde börja förrän ungefär nu. Blickar vi framåt i vår aktivitetslista hittar vi dels Vätternrundan nästa helg, dels sommarens höjdpunkt, midsommarfirandet.

På fredagkvällen vid Vätternrundan är alla välkomna till Mattsagården där man har god utsikt över de kämpande cyklisterna. Var och en tar med sig det den vill äta och dricka, men kaffe och kaka håller Mattsagården med. Grillen tänds runt kl 19.

Vi har i Byalaget åtagit oss att sköta skräpplockning genom byn efter Vättern Runt och det gör vi på söndagen den 17 juni. Vi samlas vid Byagården kl. 15.

Slutligen midsommarfirandet: här behövs det arbete både före under och efter festen. Före innebär onsdagen den 20:e kl 18 då tältet ska resas och stolar, bord och bodar ska tas fram. Många villiga gör det enkelt och snabbt!

midsommarafton kl. 9 ska stången kläs och allt fixas till inför eftermiddagen. Även här går det åt många händer för att det ska löpa smidigt och så alla hinner hem till sillen.

Att själva midsommarfesten går av stapeln kl 16 nu för tiden har väl inte undgått någon. Då finns bemanning på alla poster, men är du intresserad av att hjälpa till, så anmäl dig till någon av arrangörerna så ska vi hjöälpa dig in i gemenskapen.

Slutligen ska vi återställa Byaträffen i normalt skick. Det gör vi i år inte förrän på eftermiddagen på midsommardagen. Kl 14 samals vi och river, plockar och bär. Här har det brukat vara lite tunt med folk, så kom förbi och gör en insats!

Vi är säkra på att minst en av dessa aktiviteter kan passa just dig, så kom och hjälp till med både arbete och firande.

Välkomna!
2018-04-15 Genomförda och kommande aktiviteter

En mycket sen vår har vi upplevt i Uppgränna och landet i övrigt. Nu kommer den med stormsteg och sipporna i Girabäcken lockar till vandring i ravinen.

Byalaget inbjöd intresserade att i april lyssna till vad Christina Eskehed har att berätta från tiden för sandstensbrottet i Girabäcken, då hennes farfars mor tidvis höll stenarbetarna med mat och husrum. Vill man promenera själv finns det flera informativa tavlor som berättar stenbrottets historia.

Fika höll man själv med och intog på Byaträffen. Ett 40-tal personer hade hörsammat inbjudan och dessa lämnade även en slant till Byalagets verksamhet.

Vår Byagård har uppmärksammats i vår, dels genom artikel som visats tidigare, dels genom att Byagården vid Bygdegårdarnas Riksförbunds Jönköpingsdistrikt utsågs till Årets Bygdegård 2018. Den utmärkelsen känner vi stolthet och glädje för!

En nyhet är att vi infört kodlås vid nya entrén. Den är under intrimning, men kommer att förenkla för dem som hyr och för den som hyr ut framdeles.

Mycket har gjorts för att fräscha upp vår fastighet under senare åren, men en del återstår att ta tag i framöver; stora trappan, sprickor i fasaden bland annat. Genom att betala medlemsavgiften och kanske skänka en slant går vi snabbare framåt i utveckling!

Vi har glädjen att framöver se flaggan hissad i topp för nyblivna brudpar som valt att ha sina fester i vår fina sal. Välkomna och lycka till hälsar vi dem!

Efter vår bakluckeloppis den 26 maj börjar vi förbereda för midsommaraftonens firande på Byaträffen. Förra årets firande drabbades av häftigt regn och ingen vet hur vädret blir i år, men vi firar oavsett vädret.

Välkomna!
2018-03-07 Byagården i Bygdegårdarnas tidning

I månadens nummer av Bygdegården finns en artikel om vår Byagård och dess förvandling. Det är trevligt att vi uppmärksammas, tycker vi! Dessutom i samma nummer som allas vår Ernst.


Klicka här för att läsa hela artikeln
2018-02-18 Årets byastämma har hållits

Den 11 februari avhölls Byalagets årsstämma med god uppslutning. För första gången vajade svenska flaggan över vår Byagård under en årsstämma. Som inledning spelade Marion Johansson tre pianostycken för vilket hon avtackades.

Stämman följde sedvanlig dagordning med genomgång av kassahantering, val av styrelse, revisorer samt valberedning. Byarådets sammansättning ser ut som följer: Byfogde Inger Andersson, ordinarie ledamöter är Arne Andersson, Lillemor Gustafsson, Bodil Düringer, Anneli Granstrand, Mari Martinsson, Maria Levinsson. Suppleanter är Kent Eskehed, Jörgen Ekman, samt nyvald Britt-Marie Alvarsson.

Avtackning gjordes av Lena Eriksson som valt att avgå pga stor arbetsbelastning, skattmästare Arne Andersson för sitt gedigna arbete under många år med extra stor arbetsbelastning gånget år. Byfogde Inger Andersson avtackade samtliga rådsmedlemmar för idogt och effektivt arbete och blev själv avtackad av samma anledning.

En aktivitetsplan presenterades. Först på den står Gamla fina låtar. Rubriken står för att vi sjunger läsarsånger och gamla schlagers tillsammans. Eftermiddagsfika med hembakat serveras. Samtliga aktiviteter presenteras mera utförligt efter hand på Facebook och på byns anslagstavla.

Efter stämmoförhandlingarna visades ett bildspel över de senaste två åren då mycket hänt inom Byalaget. Särskilt kan nämnas ny gärdesgård vid Byaträffen och handikappanpassning av Byagården.

Byalaget bjöd på smörgåstårta. Ett lotteri med idel hembakat bröd hade en strykande åtgång.

Under stämman introducerades och inbjöds till att skänka gåva för att snabbt sänka våra kostnader för nybyggnationen. Man betalar stor eller lite summa pengar på bankgiro 5711-7640. Summan adderas för varje inbetalning och åskådliggörs i en "barometer" som kan följas här på hemsidan då den förhoppningsvis växer.

Följ oss gärna på Instagram som @uppgrannabyalag!


Gammalt

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

| E-post: info@uppgrenna.com | Webbansvarig | Uppdaterad 2020-08-12 |